JANGAN BIARKAN PSORIASIS

Sabtu, 11 Jun 2016

﷽‎

Pagi tadi mama ani ada kongsikan tentang psoriasis, sebab semalam dia ada pergi kelas SHAKLEE. Sebelum ke cerita yang lebih lanjut apa benda psoriasis ni ?  

 Psoriasis merupakan penyakit jangka panjang atau kronis yang menyerang kulit.
salah satu jenis psoriasis

Mama ani bg tahu, Pn Yusrina sbnrnya bekas kakitangan hospital bhgn Optometis, pesakit psoriasis sejak 2001.Sbnrnya sejak dari kecil - pitching. Masuk U kaki penuh ala2 sopak. 2001 -diagnose lg banyak keluar. Consume shaklee 2008 utk set penyusuan. 2010 lepas salin anak no.3, nyusu kan tp dalam kepayahan sakit berdarah.Dia kena kat seluruh badan. Dia jenis plaque (peta). Lg dia stress lg bnyk kuar. Masa breastfeed anak everytime pndarahan. Bukan susu tu yg darah tp kulit dia. Penyusuan on ofd.

Psoriasis mudah nmpk msalah kulit biasa. Sebenarnya bawah kulit.

Kronik berpanjangan penyakit sistem imun yg mula dari sederhana (mid) ke teruk (severe)

Tak berjangkit

Psoriasis lebih nyata & lebih tebal compare eczema

Relate allergic : GATAL TAPI TAK BERAIR

Punca : tidak specific, boleh jadi  genetik, DNA, persekitaran & imun

Link genetik
Ada pautan genetik utk psoriasis
Salah 1/3 org dgn laporan psoriasis punya ahli kluarga drpd penyakit

Punca Alam Sekitar
  •  Faktor persekitaran blh cetus gen psoriasis
  •  Stress
  • Cedera pada kulit
  • Jangkitan
  • Ubat-ubatan tertentu

Sistem  imun lindung badan daripada penceroboh spt virus sejuk masuk dalam badan  

Jenis psoriasis
  •  Plaque (peta, berkuping)
  • Pustular (bulat2, sel mati)
  •  Guttate (bintik2 sel mati)
  •  Inverse (celah punggung, breast)
  •  Erythrodermic : kepala
  •  Nail : dekat kuku bengkok

**Kalau tak rawat psoriasis akan ada 2nd problem which is : 
  • Artritis psoriasik
  •  Diabetis jenis 2
  • Kardiovaskular
  • Tekanan darah tinggi
  • Crohn
  • Kolesrtol tinggi
  • Murung
  • Ulser kolitis

** 
set detoks shaklee sangat bagus untuk bg tapi cuma alfalfa lah. Dia kena try n error

Set basic : vitalea, vitamin c , b complex & esp

Bila sakit menyerang suggestion is omega & lecithin which is for saraf dia. 

Here bagi yang berminat dengan SHAKLEE boleh rojer scha 

PENGEDAR SAH SHAKLEE

CONTACT NUMBER : 0196431747 (WHATSAPP OR SMS)
FB : CIK SCHAISHAH
SHAKLEE ID : 1220364
NAMA: SITI AISHAH NORDIN




1 ulasan:

  1. Biar lagi lama tak rawat, takut ada 2nd problem. Rawat sebelum bahaya

    BalasPadam

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS